Allt du behöver veta om Tegeltak

Här har vi samlat det mesta du kan tänkas behöva veta och vill ha svar på gällande tegeltak. Har du frågor kring ditt tegeltak eller har planer att lägga om taket?

Kontakta oss då direkt för att få snabb hjälp och en kostnadsfri offert:

Vad är ett tegeltak?

Tegeltak är en sorts taktyp som består av tegelpannor. Dessa pannor är vanligtvis platta eller böjda och utformade för att passa ihop tätt och bilda en tätskiktande yta över taket på ett byggnad eller hus.

Historia och användning av tegeltak

Tegeltak har en lång historia och har använts i olika delar av världen i flera århundraden. De är kända för sitt utseende, men sin förmåga att stå emot olika väderförhållanden. Tegeltak är också känt för sin brandsäkerhet och hållbarhet, vilket gör dem till ett populärt val för många byggnader.

Fördelar med Tegeltak

Eftersom att det är ett vanligt val för typ av tak i Sverige, är det ofta enkelt att välja för att det ofta kan passa in med huset eller fastigheten i övrigt. Om man bor i ett parhus eller radhus, passar det ofta bra med intilliggande tak. Det finns även fler fördelar med tegeltak:

Hållbart tak

Som tidigare nämnt, är en av fördelarna med tegeltak att de är väldigt hållbara och har en lång livslängd. Eftersom att det är väldigt tåligt, så krävs det inte heller lika mycket underhåll längs åren. Hållbarheten är en av anledningarna till att det är så vanligt med tegeltak i Sverige, eftersom att det är perfekt för vårt nordiska klimat!

Självklart kan man ha stor nytta av att regelbundet se över tak och underhålla eventuella brister för att ytterligare förlänga livslängden.

Hur länge håller tegeltak?

Tegeltak och tegelpannor har en livslängd på ca 75 år. Detta kan givetvis variera beroende på hur välskött taket är och framförallt hur bra taket är lagt från första början.

Vi på Wesma Villarenoveringar är experter på takläggning och renovering, så om ni är i tankarna att lägga om tak, tveka inte på att kontakta oss!

Tyst material

Tegeltak benämns ofta som ett tyst material, vilket innebär att det kan ha en extra isolerande effekt. Exempelvis om det regnar ute, så ger det inte ifrån sig lika mycket ljud som exempelvis plåttak kan göra.

Finns det några nackdelar med tegeltak?

Det är givetvis väldigt personligt, men jämfört med vissa andra taktyper så kan just tegeltak vara ett dyrare alternativ. Samma gäller även för installation och montering av tegeltak, här finns det även andra taktyper som är enklare och går snabbare att montera.

tegelpannor

Tegeltak med tegelpannor

Vad kostar det att lägga om eller byta till tegeltak?

Priset från oss som takläggare att lägga tegeltak varierar givetvis beroende av storlek på tak, om man har särskilda önskemål om exempelvis takfönster, men även andra aspekter som om man är beviljad för ROT-avdrag eller ej. Eftersom att pris och kostnad att lägga om tegeltak kan variera kraftigt så rekommenderar vi alltid att man tar kontakt med oss för att få en rättvis bedömning och snudd på exakt rätt pris (baserat på hur mycket information ni kan ge) för arbetet.

För att få en personlig och kostnadsfri offert, kontakta oss så hjälper vi er vidare!

Hur kan vi hjälpa er?Kontakta oss för fri offert!

Är tegeltak ett miljövänligt alternativ?

Tegeltak kan vara ett relativt miljövänligt alternativ när det kommer till takmaterial, men dess miljöpåverkan beror på flera faktorer, inklusive tillverkningsmetoder, användning och återvinning.

 

Eftersom att det håller länge och inte behöver bytas ut så ofta så kan man absolut säga att det är ett miljövänligt tak. ​​Tegelmaterial kan även återvinnas samt återanvändas när de tas bort från ett tak. Återvinning av tegel kan minska behovet av nya råmaterial och minska avfallsmängden.

Det finns andra taktyper, som exempelvis sedumtak som ofta kallas för “gröna tak”, vilket självklart klassas som ett miljövänligare alternativ.

Sammanfattningsvis - Varför tegeltak kan vara ett klokt val för ditt hus

Tegeltak kan vara ett klokt val för ditt hus av flera skäl:

  • Långsiktig investering: Tegeltakets långa livslängd och minimala underhållskrav gör det till en ekonomiskt fördelaktig investering.
  • Estetisk flexibilitet: Tegeltak finns i många olika stilar och färger, vilket gör det möjligt att anpassa taket till ditt hem och din personliga smak.
  • Brandsäkerhet: Tegeltak är brandsäkra och kan öka säkerheten för ditt hus och dess innehåll.
  • Energibesparingar: Tegeltakets isolerande egenskaper kan bidra till att minska din energiförbrukning och därmed sänka dina energikostnader.

Sammanfattningsvis kan tegeltak vara ett klokt val för ditt hus om du värdesätter långsiktig hållbarhet, estetik och brandsäkerhet samt är villig att investera i ett material med en högre initial kostnad med tanke på de potentiella långsiktiga fördelarna.

Vi finns i Stockholm- och Södermanlands regionen

Städer som Wesma är verksamma iStockholm med omnejd

Punktkarta Sverige